Restauracja Winnica powstała już w 1976 roku. Początkowo nazywała się „Źródłowa”. Nazwę zmieniono w wyniku bliskich stosunków z radzieckim wówczas, leżącym obecnie w Ukrainie okręgiem winnickim. W ramach współpracy z 1958 roku pomiędzy miastem Kielce i miastem Winnica utworzono ulicę Winnicką oraz przekształcono restaurację Źródłową w restaurację Winnicę, natomiast w mieście Winnica powstała restauracja „Kielce” oraz ulica Kielecka. Restauracja Kielce niestety nie funkcjonuje już w obecnych czasach.
Winnica była jedną z najbardziej znanych restauracji w całym regionie. Przyjeżdżali do niej znani artyści oraz ważne postacie publiczne, a słynne potańcówki i bankiety wspominane są do dziś przez starsze pokolenie kielczan. W najlepszych latach restauracji do Kielc zjeżdżali najlepsi kucharze ucząc się przyrządzać ukraińskie specjały.
Winnica zasłynęła z pysznych „Żarkoje” będących tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej. Danie składa się z wołowego mięsa podawanego z frytkami, zielonym groszkiem i suszonymi grzybami w ceramicznym naczyniu przykrytym samodzielnie wyrabianą pitą. Żarkoje zostały opatentowane, a ich tradycyjną recepturę można zjeść tylko i wyłącznie w restauracji Winnica.